Wycieczka do Zakopanego
To była naprawdę ciekawa wycieczka. 9 maja udaliśmy się – my, czyli uczniowie klasy 5a i 5b – do stolicy polskich Tatr, czyli Zakopanego. Naszym celem była Rusinowa Polana, gdzie podziwialiśmy piękną panoramę gór, a grupa uczniów z panem przewodnikiem zdobyła pobliski szczyt Gęsią Szyję. Następnie udaliśmy się do sanktuarium na Wiktorówkach, aby pokłonić się Matce Bożej Królowej Tatr. Kolejnym punktem wycieczki był przejazd na obiadokolację do naszego domu wczasowego, oraz wieczorne gry i zabawy.
W drugim dniu wycieczki naszego pobytu w Zakopanem nie mogło zabraknąć spaceru po Krupówkach. Podczas jego trwania uczniowie mieli możliwość zakupienia pamiątek dla najbliższych.
Poczuliśmy się też jak prawdziwi juhasi i poznaliśmy tajniki produkcji najpopularniejszego podhalańskiego sera, czyli oscypka. W Muzeum Oscypka Baca zapoznał nas ze wszystkimi etapami jego produkcji zgodnie z tradycyjną recepturą, dowiedzieliśmy się skąd pasterze wzięli się pod Tatrami i nauczyliśmy się rozróżniać prawdziwego oscypka od gołki. Wszystko odbyło się w formie prezentacji z czynnym udziałem naszych uczniów. Następnie pod czujnym okiem Bacy chętni mogli samodzielnie zrobić swój własny serek.
Na koniec zjedliśmy pyszny obiad i pożegnaliśmy się z Tatrami.